قرارداد ناشر و مولف چگونه تنظیم میشود؟
قرارداد قرارداد ناشر و مولف بسیار حساس است و باید در عقد قرارداد بسیار حساسیت و دقت به خرج بدهید تا بعدا حقی از شما ضایع نشود و متحمل زیانهای مادی و معنوی نشوید .
در این مطلب به انواع قرارداد بین ناشر و مولف میپردازیم:
۱. قرارداد حق تألیف
در این نوع قرارداد ناشر یا سرمایهگذار با مؤلف قرارداد بسته و درصدی اندک از فروش کتاب را بهعنوان حق تألیف به مؤلف پرداخت میکند.
این نوع قرارداد را ناشرین یا سرمایهگذاران در صنعت نشر بیشتر با کسانی میبندند که شناخته شده و کتابهایشان پرفروش باشد که معمولاً این موضوع برای افراد بسیار محدود صدق میکند.
این نوع قرارداد میتواند برای بعضی از افراد جذاب باشد زیرا نه هزینهای پرداخت میکنند و نه در پخش نقشی دارند ولی چنانچه فروش کتاب خوب باشد این افراد ضرر میکنند زیرا تنها درصدی از فروش نسیب آنها میشود.
چنانچه از فروش کتاب خود مطمئن هستید زیر بار این نوع قرارداد نروید.
در این نوع قرارداد حق چاپ همیشه برای ناشر محفوظ میماند و نویسنده در نهایت با سود کمی امتیاز کتاب خود را از دست میدهد.
در این قبیل قراردادها، حق چاپ به صورت دائم یا به تعداد دفعات انتشار توافق شده برای ناشر محفوظ میماند. یعنی ناشر این اجازه را دارد که کتاب مورد نظر را طبق توافق بهصورت دائم یا به تعداد چاپهای مورد توافق چاپ کرده و به فروش برساند.
حقوق معنوی نویسنده کاملاً محفوظ خواهد ماند و ناشر ملزم است همواره نام نویسنده یا مترجم را بر روی کتاب درج نماید.
حقالتألیف هر چاپ کتاب طبق توافق پس از فروش ۵۰ درصد یا ۱۰۰ درصد کتاب قابل پرداخت میباشد.
پرداخت حقالتألیف طبق توافق میتواند برای یک بار یا به تعداد دفعات تجدید چاپ کتاب باشد.
۲. قرارداد مشارکت در چاپ
در این نوع قرارداد براساس توافق صورت گرفته بین ناشر یا سرمایهگذار و صاحب اثر هزینه چاپ و پخش کتاب و همچنین سود ناشی از فروش کتاب بین طرفین تقسیم میشود.
مسئله مهم در این نوع قرارداد که باید لحاظ شود این است که مبلغی که بهعنوان هزینه چاپ از طرف ناشر اعلام میشود همان مبلغ واقعی بوده و ناشر یا سرمایهگذار در این بخش از هزینهها سودی را برای خود در نظر نگرفته باشد.
۳. قرارداد فروش اثر (واگذاری اثر)
نویسنده یا صاحب اثر در این نوع قرارداد کلیه حقوق مادی و معنوی اثر را به ناشر یا سرمایهگذار در ازای دریافت مبلغی واگذار مینماید و یا نویسنده در ازای دریافت یک مبلغ بهصورت سفارشی اثری را برای ناشر یا سرمایهگذار خلق مینماید.
پس از دریافت مبلغ توافقی، دیگر صاحب اثر نقشی در چاپ و توزیع کتاب و سایر درآمدهای ناشی از بکارگیری اثر مثل ساخت فیلم، محتوای مولتی مدیا و غیره ندارد.
نویسنده میتواند کل حقوق معنوی اثر را برای خود محفوظ دارد. بنابراین بایستی دقت کنید که اگر خواهان اسم پشت جلد کتاب هستید، تمایلی به ویرایش یا کم و زیاد محتوای کتاب ندارید، میخواهید ویرایشهای بعدی با تایید شما انجام شود؛ بایستی در قرارداد قید کرده و حقوق مادی اثر را به ناشر بفروشید. بدین ترتیب کل حقوق معنوی اثر را برای خود حفظ کنید.
قرارداد واگذاری اثر میتواند در ۴ حالت زیر انجام شود:
الف) واگذاری مادامالعمر
در این نوع از عقد قرارداد نویسنده تمام حقوق مادی و معنوی اثر خود را بهصورت دائمی به ناشر واگذار میکند. در این نوع از عقد قرارداد ناشر میتواند کتاب را برای دفعات مختلف به چاپ برساند؛ اما نویسنده هیچ نوع ادعایی در رابطه با حقوق مادی و معنوی کتاب نمیتواند داشته باشد و تمام حقوق مادی و معنوی کتاب متعلق به ناشر است.
این نوع قرارداد گاهی اوقات هم از سر بیاطلاعی و ناچاری نویسندگان تازهکار، برای چاپ کتابشان بسته میشود و نویسنده ممکن است ضرر و زیان زیادی را بهخاطر این امر متحمل شود.
ب) واگذاری ۲ تا ۵ ساله
در این نوع از قرارداد چاپ و نشر کتاب، نویسنده حقوق مادی و معنوی کتاب را تنها ۲ تا ۵ سال واگذار میکند؛ یعنی دوساله یا پنجساله، پس از پایان یافتن دوره دوساله یا پنجساله تمام حقوق مادی و معنوی کتاب مجدداً به خود نویسنده واگذار میشود.
ج) واگذاری چاپ اول
در این نوع از قرارداد چاپ و تکثیر کتاب، نویسنده فقط کتاب را در چاپ اول به ناشر منتقل میکند و در چاپ سری اول کتاب، مالک حقوق مادی و معنوی کتاب ناشر است؛ اما پس از چاپ اول تمام حقوق مادی و معنوی کتاب مجدداً برای چاپ دوم به خود نویسنده واگذار میشود.
د) واگذاری پیش از تألیف
در این نوع از قرارداد چاپ کتاب، موضوع توسط ناشر از قبل مشخص شده و برای نوشتن آن به نویسنده سفارشی داده میشود و نویسنده موظف میشود طی زمانی مشخص متن مربوطه را نوشته و به ناشر تحویل دهد و در ازای دریافت مبلغی تمام حقوق مادی و معنوی کتاب را به ناشر واگذار کند. این نوع قرارداد پیش از تألیف آن بسته میشود و پس از عقد قرارداد، نویسنده باید در زمان مقرر کار را به اتمام رسانده و به ناشر واگذار کند.
۴. قرارداد ناشر مؤلف
در این روش کلیهی فرآیند کتاب را خود مؤلف انجام میدهد و در نهایت جهت چاپ کتاب با ناشر قرارداد مینویسند.
این روش به دلیل آشنا نبودن نویسندگان با مراحل و روشهای انجام کار معمولاً زمان زیادی میگیرد و دردسرهایی را برای نویسندگان ایجاد میکند که پیشنهاد آن را به نویسندگان نمیدهیم. این روش در حال حاضر لغو شده است.
۵. قرارداد سرمایهگذاری مؤلف
در این حالت قرارداد ناشر و مولف ، نویسنده با تقبل کلیه هزینههای چاپ صاحب اثر خود خواهد بود و از تمامی مزایای آن نیز برخوردار خواهد بود.
اگر نویسندهای بخواهد بنابر دلایل مختلف، مالکیت مادی و معنوی اثری که نوشته است را تمام و کمال به خود اختصاص دهد، قراردادی بین ناشر و مؤلف بسته میشود. طی این قرارداد نویسنده تمام هزینههای مربوط به فرایند چاپ و توزیع و فروش کتاب را شخصاً برعهده میگیرد و در قبال آن ۱۰۰ درصد حقوق مادی و معنوی اثر را برای خود برمیدارد.
همچنین درصد بالایی از سود حاصل از فروش نیز به نویسنده تعلق میگیرد و تنها درصدی از مبلغ پشت جلد کتاب به ناشر اثر تعلق میگیرد. برای همین است که در جهان تولیدکنندگان محتوای مکتوب، این اقدام نوعی سرمایهگذاری بهحساب میآید که مؤلفین با پرداخت کلیه هزینههای این فرآیند، روی سودی که از فروش آثارشان بهدست خواهد آمد، سرمایهگذاری میکنند و بر بازگشت سرمایهشان امید دارند.
در نظر داشته باشید که اگر محتوایی ارزشمند و بکر تولید کنید، فرایندی مطمئن را با ناشر معتبر و طراحان و ویراستاران کاربلد پشتسر بگذارید، احتمال بازگشت سرمایه شما نیز تا حد چشمگیری افزایش پیدا میکند.
لازم به ذکر است در زمان عقد این نوع قرارداد نویسنده میبایست دقت نماید تا در بند یا ماده تعیینکننده صاحب حقوق مادی و معنوی اثر حتماً نویسنده یا صاحب اثر ذکر گردد.
مزایای چاپ کتاب به روش سرمایهگذاری مؤلف عبارتند از :
در این روش تمامی حقوق مادی و معنوی اثر در اختیار مؤلف خواهد بود.
دریافت تمامی فایلها و زینکهای کتاب و فایل صفحهآرایی شده کتاب
برخورداری از مزایای فروش کتاب به سازمانها و ارگانها و نظارت کامل در تمامی مراحل
صرفهجویی در زمان جهت اخذ مجوز و مراحل اداری و چاپ کتاب به دلیل آشنایی ناشرین به تمامی مراحل
مهمترین مزیت این روش به روش ناشر مؤلف این است که در روش ناشر مؤلف کتاب در هیچ نمایشگاه و فروشگاهی امکان عرضه عموم نخواهد داشت ولی توسط ناشر اگر به چاپ برسد علاوه بر عرضه در نمایشگاه بینالمللی کتاب امکان فروش به سازمانها و ارگانها نیز خواهد بود.
همچنین می توانیبد پیش از عقد قرارداد ناشر و مولف با کارشناسان وندا مشورت نمایید.
رای وحدت رویه ۸۱۱
رای وحدت رویه ۸۱۱ مديرعامل محترم روزنامه [...]
وکیل شرکت های تعاونی
وکیل شرکت های تعاونی بودن وکیل در [...]
سامانه ۱۲۹
سامانه ۱۲۹ سامانه ۱۲۹ با هدف ارتقای [...]
رای وحدت رویه شماره ۷۳۳
رای وحدت رویه شماره ۷۳۳ رای وحدت [...]
حکم اعدام محمدعلی سلامت اجرا شد
حکم اعدام محمدعلی سلامت اجرا شد حکم [...]
قرارداد ناشر و مولف چگونه تنظیم میشود؟
قرارداد ناشر و مولف چگونه تنظیم میشود؟ [...]
Leave A Comment